wat is Root Cause Analyse (RCA)

Root Cause Analysis (RCA) is een proces voor oorzakenanalyse waarbij we op zoek gaan naar de oorsprong/oorzaak van cyberincidenten. Hierdoor kunnen we kwetsbaarheden identificeren en strategische maatregelen nemen om de impact te verkleinen en binnen de grenzen van de vooraf gedefinieerde risicotolerantie te brengen. Door verder te kijken dan de oppervlakkige oorzaken en gevolgen, kan RCA inzichten in de verspreidingspatronen van cyberdreigingen verschaffen als leidraad voor het proces van respons en herstel.

Van cyberaanvallers is bekend dat ze veelvoorkomende infectievectoren en kwetsbaarheden misbruiken om de verdediging te omzeilen, toegang te krijgen tot het netwerk van de organisatie en daar aanwezig te blijven.

Bitdefender RCA identificeert de getroffen processen en de gecompromitteerde kwetsbaarheden die bijdragen aan een beveiligingsinbreuk. Onze analyse biedt beveiligingsteams de benodigde informatie om de puzzelstukjes in elkaar te leggen en de onderliggende oorzaak te vinden. Zo kunnen we alle lopende incidenten stoppen die de organisatie kwetsbaar maken voor nieuwe aanvallen.

Meer info
  • Telemetrie visualiseren
  • Gedrag van malware analyseren
  • Gerichte remediëring implementeren
root cause analyse visualisatie

Meer zicht op de verspreiding van cyberaanvallen

De meerlagige bescherming van Bitdefender volgt de volledige levenscyclus van de cyberaanval in realtime en levert visueel bewijs om beveiligingsspecialisten in staat te stellen een efficiënt onderzoek in te stellen.

Een activiteitentijdlijn met de vermoedelijke hoofdoorzaak wordt grafisch weergegeven met behulp van correlatie en combinatie van eerder geïdentificeerde dreigingen en kwaadaardige software die zijn gemarkeerd door onze geavanceerde machine learning-technologie.

malware-activiteiten begrijpen

Gedragspatronen begrijpen en gecompromitteerde systemen identificeren

Het is van cruciaal belang dat we inzicht hebben in een lopende cyberaanval en de impact daarvan. De oplossingen van Bitdefender geven een overzicht van de evolutie van een aanval, van de eerste aanvalsvector tot de uiteindelijke inbreuk, en registreren de activiteiten realtime in een logboek.

Op basis van de geïdentificeerde risico-indicatoren (IoC's) kunnen proactieve threat-hunts worden uitgevoerd om de verspreiding in de IT-omgeving in kaart te brengen.

maatregelen nemen op basis van de oorzaken van een cyberaanval

Ontdek snel de onderliggende oorzaak van cyberaanvallen en verklein de veiligheidsrisico's

De machine learning-technologie van Bitdefender verschaft intuïtieve inzichten in de vermoedelijke hoofdoorzaak van elk cyberincident. Gebruikers kunnen de impact visualiseren, het gedrag van de aanval begrijpen en snel tools inzetten om te voorkomen dat cybercriminelen hun doel bereiken.

hoofdoorzaken van incidenten snel identificeren

Snelle analyse van de onderliggende oorzaak

Bitdefender biedt volledige zichtbaarheid van incidenten en interactieve tools om cyberaanvallen te onderzoeken vanaf één centrale console.

Met behulp van geïntegreerde technologieën kunnen beveiligingsspecialisten het ingangspunt van de malware visueel opsporen en open source-tools voor dreigingsinformatie gebruiken om met enkele muisklikken een nader onderzoek in te stellen.

risico's beperken vóórdat zich incidenten voordoen

Verminder het risico bij de bron

Kwaadaardige processen en de vermoedelijke hoofdoorzaken worden aangegeven, zodat beveiligingsspecialisten snel kunnen ingrijpen om cyberaanvallen in real time te verhinderen.

Beveiligingsteams kunnen heel eenvoudig saneringstools inzetten om de verdediging te versterken en gevaar lopende systemen te beveiligen tegen moderne cyberaanvallen.  Hierdoor kunnen organisaties effectieve standaarden voor cyberhygiëne realiseren en behouden.

Gebruik GravityZone-technologie om hoofdoorzaken te analyseren met Business Security Premium

GravityZone Business Security Premium

Beschermt uw organisatie tegen geavanceerde cyberaanvallen, zoals Advanced Persistent Threats (APT's) en ransomware, met meer dan 30 lagen geavanceerde beveiligingstechnologie op basis van machine learning.

Gebruik GravityZone-technologie om hoofdoorzaken te analyseren met Business Security Enterprise

GravityZone Business Security Enterprise

GravityZone Business Security Enterprise combineert 's werelds meest effectieve bescherming met eXtended Endpoint Detection en Response (XEDR) mogelijkheden om u te helpen uw endpoint-infrastructuur (werkstations, servers of containers) tijdens de levenscyclus van bedreigingen te verdedigen, met een hoge doeltreffendheid en efficiëntie.

Erkenning

Bitdefender wordt erkend door brancheanalisten en onafhankelijke testorganisaties.

  • Gartner logo
  • FORRESTER
  • Gartner Customer Choice 2023
  • Mitre Engenuity
  • AV Test
  • av comparatives

Bronnen

Cyberforensisch onderzoek
Blog

Diepgaande analyse van een FIN8-aanval – Een forensisch onderzoek

Meer informatie
Meer informatie Informatieblad

Informatieblad voor GravityZone Business Security Premium

Meer informatie
Meer Informatie Informatieblad

GravityZone Business Security Enterprise informatieblad

Meer Informatie